Siirry pääsisältöön

Naisverkostot vahvistavat monimuotoista naiskuvaa

Kolme Helsingissä toimivaa naisverkostoa, Future Female, Howtomo ja Ladies, Wine and Design,   viettää tänään pikkujoulujaan Hotel Havenissa ja minulla on kunnia saada puhua tilaisuudessa. Suuri kunnia! Pidän todella siitä, että tällaisia naisverkostoja on olemassa. Tarpeeseen on vastattu käärimällä hihat. Sen sijaan, että jokainen rämpisi tahollaan, on yhdistetty voimat ja alettu luomaan uutta.

Suomessa eniten tekemistä tasa-arvon suhteen on kulttuurissa. Siinä miten ymmärrämme ympäristöämme ja olemme osa sitä. Siinä miten ja kenen tarinoita kerromme. Mitä kuvia ja malleja toistamme. Lakien ja säädösten avulla voidaan toki vaikuttaa, mutta minä uskon ruohonjuuritason voimaan, kun lähdemme muovaamaan kulttuuria.

Tapasin Paulan Ladies, Wine & Design tapahtumassa. Paulalle kiitos ensimmäisen Röyhkeyskoulun tilasta! 

POSITIIVISEN KAUTTA UUTTA KOHTI. Tasa-arvosta puhuminen jää valitettavan usein toistamaan siihen liittyviä epäkohtia. Niiden havainnoiminen ja tiedostaminen on äärimmäisen tärkeää! Iloitsen kuitenkin siitä tavasta, miten näiden naisverkostojen tapahtumissa keskitytään epäkohtien sijaan korostamaan osaamista, mahdollisuuksia ja verkostoitumisen arvoa. Näille foorumeille tuo asenne on täysin oikea. Ne antavat inspiraatiota ja energiaa. Me emme tarvitse ahtaiden lokeroidemme seinien esittelyä vaan toisiamme, ymmärtääksemme lokeroiden itsessään jo olevan harhaisia.
Howtomon tilaisuus Fondialla.

UUTTA SYNTYY TEKEMÄLLÄ TOISIN. Olen osallistunut viimeisen reilun vuoden aikana sekä Howtomon että LWD:n tapahtumiin ja suurinta antia on ollut nähdä kaltaisiaan naisia. Minä en ole yksin, muitakin kiinnostaa verkostoituminen, uran eteenpäin vieminen ja itsensä kehittäminen. On muitakin aktiivisia naisia, jotka ovat uteliaita omia mahdollisuuksiaan kohtaan. Ja tottakai heitä on! Niukkuus naispuolisissa esikuvissa on vain muodostanut minulle virheellisen kuvan.

Olen täällä blogissani kertonut jonkun verran lapsuuteni ja nuoruuteni esikuvissa. Madonnan esittämä Evita, Mulan, Shakira ja Sonja Lumme. Jossain kohtaa parikymppisenä lähes kaikki esikuvani vaihtuivat miehiin. Muutoksen taustalla oli ajatus siitä, että naisissa ei ole sitä tarvittavaa poweria, mitä minä haluaisin itsessäni lietsoa, ja siten sitä tulisi olla myös esikuvillani. Miten älytöntä!
   Uskallan paljastaa oman hölmöyteni, koska olen aika varma, etten ole tämän asian kanssa yksin. Tilanne on onneksi nykyään toisin. Nykyään esikuvissani ja omissa voimahahmoissani on diversiteettiä, mutta yhteistä heissä on oman tahdon ja osaamisen kunnioitus, ja halu päästä jakamaan sitä osaamistaan meidän kaikkien iloksi.

Ladies, Wine and Design Avauksen tiloissa.

NAISVERKOSTOT TEKEVÄT NÄKYVÄKSI sen, että eri aloilla ja eripuolilla yhteiskuntaa on aktiivisia ja tekeviä naisia. Meitä on, emmekä me ole yksin. Vaikka näiden verkostojen pääpaino on tiedon jakamisessa, osaamisen boostauksessa ja vertaistuessa, olen äärimmäisen iloinen siitä, että siinä sivussa naisverkostot tulevat vahvistaneeksi paljon moninaisempaa kuvaa naisista, kuin mihin me olemme kulttuurissamme tottuneet. Ja se on upeaa, kippis!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saako sanoa ääneen etsivänsä rakastajaa?

Niille jotka tuntevat minut, ei tule taatusti yllätyksenä se, etten etsi parisuhdetta. En kaipaa sellaista. Sen sijaan kaipaisin rakastajaa. Tästä syystä olen mm. Tiderissä ja ilmaisen siellä toiveeni selkeästi:

Free artist / writer. Helsinki, Finland.

Looking for a lover.

Älykästä keskustelijaa ja erinomaista lempijää.

HALUAN SIIS YSTÄVÄLLISESTI PROFIILISSANI KERTOA, että mikäli joku on etsimässä tyyppiä kenen kanssa iltaisin kääriytyä vilttiin telkkarin ääreen ja tulevaisuudessa miettiä lapsia sekä yhteistä asuntolainaa, niin minä en ole se tyyppi.
   Tinder-profiilissa käyttämäni sanat "lover" ja "lempijä" ovat ilmeisesti niin dominoivia, että ne sokeuttavat sanoilta kuten "älykäs" ja "keskustelija", vaikka minulle ne ovat yhtä oleellisia. Tähän ajatukseen olen tullut, koska niin kovin usein matchini aloittavat keskustelun todella tökeröllä ja limaisen vihjailevalla viestillä. Keskustelu alkaa niin väärällä kulmalla, että se tyssää ekaan heittoo…

Mä oon 32, - ja miks sitä ei sais kysyy?

Oli vuosi 1986. Olof Palme oli kuollut kuukautta ennen ja Tsernobyl toimi vielä kuukauden. Sunnuntai oli juuri vaihtunut, valo alkoi hiljalleen valtaamaan tilaa yöltä. Silloin minä synnyin. Viikko sitten siitä tuli kuluneeksi 32-vuotta.

"Hyvää syntymäpäivää! Paljonks sä täytä, jaa mut ei sitä saakkaan kysyy."
"Onnea! Kysyisin ikää, mutta sitä ei voi."

Miksi? Minä kerron ihan mieluusti. Miksi naisen ikää ei saa kysyä ja miesten sitten saa? Siksikö, että miehillä ikä on vaan numeroita ja naisilla sen sanominen paljastaa hänen heikkoutensa, vanhenemisen?
   Tuolla fraasilla, ettei naisen ikää saa kysyä, ei muuta tarkoitusta kuin pitää yllä ajatusta, että naisille ikääntyminen on huono asia ja miesten elämää se puolestaan ei haittaa. Minä en ole tätä koskaan ymmärtänyt. Olen aina ollut ilolla ja ylpeydellä kertomassa omaa numeroani, jos sitä joku kysyy. Minä olen elänyt ja nähnyt tätä maailmaa nyt 32-vuoden ajan. Minulla on kokemusta tästä elämästä 32-vuoden ajalta.

Kun …

Vähättelevän kielen kulttuuri hidastaa naisia

No, siis tää on vaan niiku mun mielipide. Tiekkö? En siis oo mikään asiantuntija, mut oon mä tästä lukenut ja sillai.

Kuulostaako tutulta?

Vuonna 2015 yhdysvaltalainen talouslehti Forbes listasi 9 tapaa, jolla nainen luovuttaa valtaansa.

1. Vähättelevä puhetapa
2. Tarpeettomat pahoittelut
3. Muut saavat kunnian ideoista
4. Epäröinti
5. Ei ymmärretä vaikutusvallan käyttöä
6. Suhteiden hyödyntäminen
7. Reagointi ennakoinnin sijaan
8. Verkostojen vähyys
9. Halu tulla tykätyksi

Talouslehti kirjoitti samaisena vuonna oman artikkelinsa Fobesin listasta. Itselleni tuota listaa tuijottaessa herää ajatus, että onko kyseessä kenties jokin malli, miten on sosiaalisesti hyväksyttävää olla naista. Ikään kuin opisimme vähättelemään itseämme ja omaa osaamistamme, koska haluamme ylläpitää yleisen ilmapiirin harmonista sointia.

Sveitsissä julkaistiin viime vuonna tutkimus, minkä mukaan naisten aivot reagoivat voimakkaammin prososiaaliseen käyttäytymiseen, kun taas miesten aivot palkitsivat itsekäämmäst…