Siirry pääsisältöön

Tapaus Weinstein ei yllätä -ja se juurikin on kamalinta

Yhdysvalloissa velloo tällä hetkellä iso kohu Hollywoodin yhden tunnetuimman tuottajan Harvey Weinsteinin ympärillä. Hänet irtisanottiin perustamastaan The Weinstein Company -tuotantoyhtiöstä ilmitulleiden ahdistelusyytösten vuoksi 8. lokakuussa. Weinstein on myöntänyt tekonsa, mutta perään lausunut “I came of age in the 60′s and 70′s, when all the rules about behavior and workplaces were different. That was the culture then.”
   Inhottavinta tässä kaikessa on se, että minä ymmärrän mitä hän tuolla tarkoittaa ja se kertoo mielestäni siitä kuinka räikeän sairasta kuvaa kulttuurimme välittää. HUOM! Minä EN ymmärrä häntä tai hänen puolustustaan! Mutta se maailma, missä hän kuvittelee eläneensä ja tuolla ylimielisellä kommentillaan puolustella, sen minä valitettavasti tunnistan.
   Minulle ei tule mitenkään, millään tavalla yllätyksenä se, että joku tuottaja Hollywoodissa voisi ahdistella naispuoleisia alaisiaan. Mutta miksi näin?

MIELENI TERRORISOINTI ON ALKANUT JO LAPSUUDESTA. Ajatellaampa vaikka Disneyn piirreetyjä. (Jotka on siis ihania ja ihan parasta ja ne biisit ja kaikki!) Kuinka paljon niissäkin on jo vaikutusvaltaisten mieshahmojen toimesta suoritettua naishahmojen ahdistelua.
   Kaunotar ja hirviö elokuvan alun lauleluiden jälkeen Gaston nappaa Bellen kainaloonsa, vaikka Belleä ei selkeästikään kiinnosta mies eikä koko tilanne. Samaisessa elokuvassa on myös luodaan hauska tilanne, kun se kynttilänjalka on mopin kanssa verhon takana ja jonkinlaista muhinointia tapahtuu. Repliikit kyseisessä kohdassa menee:

MOPPIMUIJA
- Oi ei
KYNTTILÄNJALKA
- Oi joo
MOPPIMUIJA
- Oi ei

Kohtaus opettaa sen, että naisen käyttäessä sanaa ei, sillä ei ole varsinaisesti mitään merkitystä.
   Notre Damen kellonsoittaja Frollo kähmii Esmeraldaa. Herculeksessa Hades kähmii Megiä. Jafar ahdistelee Jasminea sekä Alladinissa että sen jatko-osassa Jafarin paluussa (joka on kylläkin yksi kaikkien aikojen parhaista jatko-osista) Jopa Oliver ja kumppanit elokuvassa Tito niminen uroskoira antaa väkisin suudelman Rusetti nimiselle naaraskoiralle.


Enkä minä nyt vain syytä Disneytä. Noiden elokuvien luettelemisen tarkoitus oli tuoda esille se kuinka laajalti kulttuurimme tarjoaa kuvaa, missä mies voi koskea naiseen ilman tämän suostumusta. Todetkaamme: todella laajalti, koska lastenelokuvatkaan eivät välty siltä. Vaikutteista inspiroituneena muista leikkineeni ala-asteella leikkejä, missä oli asetelma: mies ja valta vs. nainen ja objekti.
   Aikuisten elokuvia en jaksa lähteä edes suuremmin luettelemaan. Loppuisi paperi internetistä kesken. Mainittakoon silti tässä muutama teinivuosien klassikko. Evita, jossa päähenkilön ura etenee sitä mukaa, mitä vaikutusvaltaisempia miehiä saadaan sänkyyn. Coyote Ugly, missä naisten harjoittama liiketoiminta on riippuvainen heidän kuumasta olemuksestaan ja baaritiskillä suoritetuista tanssinumeroista. Moulin Rouge, jossa tarinan naista painostetaan sänkyyn ja liittoon miehen kanssa, joka ei häntä vähääkään kiinnosta, koska Moulin Rouge teatterin talous pitää pelastaa.


OLEN ERITTÄIN YLPEÄ KAIKISTA NIISTÄ NAISISTA, jotka ovat tulleet ulos tämän asian kanssa. He ovat erittäin rohkeita ja tekevät todella tärkeää työtä. Kenenkään ei tulisi kohdata sellaista  kohtelua!

Gwyneth Paltrow was 22 and had been hired for the lead in the Jane Austen adaptation Emma. She told the New York Times she had been summoned to Weinstein’s hotel suite, where he suggested she give him a massage. She said she refused and felt petrified. She confided in her then boyfriend Brad Pitt, who confronted Weinstein. Soon after, the producer warned her not to tell anyone else. “I was expected to keep the secret,” she told the newspaper. “I thought he was going to fire me.”
- The Guardian, "Harvey Weinstein: all of the women who have accused him so far" 12.8.2017 

Nuori näyttelijä joutuu tilanteeseen, jossa hänen työnantajansa ahdistelee häntä ja jonka seurauksena näyttelijä joutuu pelkäämään työnsä jatkon puolesta. Onhan se nyt aivan älytöntä! Tämä tapaus Weinstein pitäis olla jotain aivan uskomattoman käsittämätöntä, äärimmäisen epäammattimaista ja rikosasia. Siitä huolimatta nämä ilmitulleet asiat eivät suuremmin yllätä.

Toimittaja Sara Haines toi keskusteluohjelmassa The View karmaisevan tutun kuuloisen taktiikan tällaisia tilanteita varten. "Playinng dumb. Almost like playing a dead." eli olla tyhmää, joka ei edes tajua ehdottelua ja siirtyy höpsöydessään tekemään jotain muuta. Se on selviytymiskeino!? Sara Hainesin kommentti pysäytti todella. Uskon, että tuo on selviytymiskeino todella monelle, mikä on aivan uskomattoman surullista. Kaikki se mistä minäkin puhun, ahtaat stereotypiat ja kaikki se, sen lisäksi vielä joutuu esittämään tyhmää.

Tähän on tultava muutos.

MYÖS MIEHIÄ KAIVATAAN mukaan. Tämä ei ole vain naisten asia. Tämä EI ole naiset vastaan miehet asia. Kaikki miehet eivät ole harveyweinsteinejä. Tämä on meidän kaikkien asia! Puututaan, puhutaan ja tehdään toisin! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saako sanoa ääneen etsivänsä rakastajaa?

Niille jotka tuntevat minut, ei tule taatusti yllätyksenä se, etten etsi parisuhdetta. En kaipaa sellaista. Sen sijaan kaipaisin rakastajaa. Tästä syystä olen mm. Tiderissä ja ilmaisen siellä toiveeni selkeästi:

Free artist / writer. Helsinki, Finland.

Looking for a lover.

Älykästä keskustelijaa ja erinomaista lempijää.

HALUAN SIIS YSTÄVÄLLISESTI PROFIILISSANI KERTOA, että mikäli joku on etsimässä tyyppiä kenen kanssa iltaisin kääriytyä vilttiin telkkarin ääreen ja tulevaisuudessa miettiä lapsia sekä yhteistä asuntolainaa, niin minä en ole se tyyppi.
   Tinder-profiilissa käyttämäni sanat "lover" ja "lempijä" ovat ilmeisesti niin dominoivia, että ne sokeuttavat sanoilta kuten "älykäs" ja "keskustelija", vaikka minulle ne ovat yhtä oleellisia. Tähän ajatukseen olen tullut, koska niin kovin usein matchini aloittavat keskustelun todella tökeröllä ja limaisen vihjailevalla viestillä. Keskustelu alkaa niin väärällä kulmalla, että se tyssää ekaan heittoo…

Mä oon 32, - ja miks sitä ei sais kysyy?

Oli vuosi 1986. Olof Palme oli kuollut kuukautta ennen ja Tsernobyl toimi vielä kuukauden. Sunnuntai oli juuri vaihtunut, valo alkoi hiljalleen valtaamaan tilaa yöltä. Silloin minä synnyin. Viikko sitten siitä tuli kuluneeksi 32-vuotta.

"Hyvää syntymäpäivää! Paljonks sä täytä, jaa mut ei sitä saakkaan kysyy."
"Onnea! Kysyisin ikää, mutta sitä ei voi."

Miksi? Minä kerron ihan mieluusti. Miksi naisen ikää ei saa kysyä ja miesten sitten saa? Siksikö, että miehillä ikä on vaan numeroita ja naisilla sen sanominen paljastaa hänen heikkoutensa, vanhenemisen?
   Tuolla fraasilla, ettei naisen ikää saa kysyä, ei muuta tarkoitusta kuin pitää yllä ajatusta, että naisille ikääntyminen on huono asia ja miesten elämää se puolestaan ei haittaa. Minä en ole tätä koskaan ymmärtänyt. Olen aina ollut ilolla ja ylpeydellä kertomassa omaa numeroani, jos sitä joku kysyy. Minä olen elänyt ja nähnyt tätä maailmaa nyt 32-vuoden ajan. Minulla on kokemusta tästä elämästä 32-vuoden ajalta.

Kun …

Leimaa peläten kohti uraa - tarinani työttömyydestä

Olen pitkään halunnut kirjoittaa työttömyydestä ja siihen liittyvistä mielikuvista. Minua pyydettiin hiljan kirjoittamaan erään järjestön blogiin teksti hieman aiheeseen liittyen, suostuin. Sen lisäksi keskustelu aktiivimallista on tehnyt tästä aiheesta nyt ajankohtaisen, joten ehkä nyt on aika tuoda minunkin ajatukseni sanalliseen muotoon.

Virallisesti olen ollut heinäkuusta 2016 työttömänä. Olen ollut satunnaisilla keikkatöillä ja Kelan tuilla talouttani kipuillen kasassa pitänyt työtön työnhakija. Ensimmäisen kerran olin aikeissa kirjoittaa työttömyydestä, kun kävin TE-keskuksen työttömille pakollisessa tilaisuudessa. Halusin kirjoittaa siitä kokemuksesta, mutta todellisuudessa koko ajatus siitä, että olen työtön työnhakija tuntui niin häpeälliseltä ja inhottavalta, etten kyennyt siitä silloin kirjoittamaan. Ei ole kivaa olla työtön.

Nyt uskallan aiheesta kirjoittaa, koska näyttää siltä, että omat ponnisteluni uran rakentamisen suhteen alkaa tuottaa tulosta. Minä olen saanut jo teh…