Siirry pääsisältöön

Tapaus Weinstein ei yllätä -ja se juurikin on kamalinta

Yhdysvalloissa velloo tällä hetkellä iso kohu Hollywoodin yhden tunnetuimman tuottajan Harvey Weinsteinin ympärillä. Hänet irtisanottiin perustamastaan The Weinstein Company -tuotantoyhtiöstä ilmitulleiden ahdistelusyytösten vuoksi 8. lokakuussa. Weinstein on myöntänyt tekonsa, mutta perään lausunut “I came of age in the 60′s and 70′s, when all the rules about behavior and workplaces were different. That was the culture then.”
   Inhottavinta tässä kaikessa on se, että minä ymmärrän mitä hän tuolla tarkoittaa ja se kertoo mielestäni siitä kuinka räikeän sairasta kuvaa kulttuurimme välittää. HUOM! Minä EN ymmärrä häntä tai hänen puolustustaan! Mutta se maailma, missä hän kuvittelee eläneensä ja tuolla ylimielisellä kommentillaan puolustella, sen minä valitettavasti tunnistan.
   Minulle ei tule mitenkään, millään tavalla yllätyksenä se, että joku tuottaja Hollywoodissa voisi ahdistella naispuoleisia alaisiaan. Mutta miksi näin?

MIELENI TERRORISOINTI ON ALKANUT JO LAPSUUDESTA. Ajatellaampa vaikka Disneyn piirreetyjä. (Jotka on siis ihania ja ihan parasta ja ne biisit ja kaikki!) Kuinka paljon niissäkin on jo vaikutusvaltaisten mieshahmojen toimesta suoritettua naishahmojen ahdistelua.
   Kaunotar ja hirviö elokuvan alun lauleluiden jälkeen Gaston nappaa Bellen kainaloonsa, vaikka Belleä ei selkeästikään kiinnosta mies eikä koko tilanne. Samaisessa elokuvassa on myös luodaan hauska tilanne, kun se kynttilänjalka on mopin kanssa verhon takana ja jonkinlaista muhinointia tapahtuu. Repliikit kyseisessä kohdassa menee:

MOPPIMUIJA
- Oi ei
KYNTTILÄNJALKA
- Oi joo
MOPPIMUIJA
- Oi ei

Kohtaus opettaa sen, että naisen käyttäessä sanaa ei, sillä ei ole varsinaisesti mitään merkitystä.
   Notre Damen kellonsoittaja Frollo kähmii Esmeraldaa. Herculeksessa Hades kähmii Megiä. Jafar ahdistelee Jasminea sekä Alladinissa että sen jatko-osassa Jafarin paluussa (joka on kylläkin yksi kaikkien aikojen parhaista jatko-osista) Jopa Oliver ja kumppanit elokuvassa Tito niminen uroskoira antaa väkisin suudelman Rusetti nimiselle naaraskoiralle.


Enkä minä nyt vain syytä Disneytä. Noiden elokuvien luettelemisen tarkoitus oli tuoda esille se kuinka laajalti kulttuurimme tarjoaa kuvaa, missä mies voi koskea naiseen ilman tämän suostumusta. Todetkaamme: todella laajalti, koska lastenelokuvatkaan eivät välty siltä. Vaikutteista inspiroituneena muista leikkineeni ala-asteella leikkejä, missä oli asetelma: mies ja valta vs. nainen ja objekti.
   Aikuisten elokuvia en jaksa lähteä edes suuremmin luettelemaan. Loppuisi paperi internetistä kesken. Mainittakoon silti tässä muutama teinivuosien klassikko. Evita, jossa päähenkilön ura etenee sitä mukaa, mitä vaikutusvaltaisempia miehiä saadaan sänkyyn. Coyote Ugly, missä naisten harjoittama liiketoiminta on riippuvainen heidän kuumasta olemuksestaan ja baaritiskillä suoritetuista tanssinumeroista. Moulin Rouge, jossa tarinan naista painostetaan sänkyyn ja liittoon miehen kanssa, joka ei häntä vähääkään kiinnosta, koska Moulin Rouge teatterin talous pitää pelastaa.


OLEN ERITTÄIN YLPEÄ KAIKISTA NIISTÄ NAISISTA, jotka ovat tulleet ulos tämän asian kanssa. He ovat erittäin rohkeita ja tekevät todella tärkeää työtä. Kenenkään ei tulisi kohdata sellaista  kohtelua!

Gwyneth Paltrow was 22 and had been hired for the lead in the Jane Austen adaptation Emma. She told the New York Times she had been summoned to Weinstein’s hotel suite, where he suggested she give him a massage. She said she refused and felt petrified. She confided in her then boyfriend Brad Pitt, who confronted Weinstein. Soon after, the producer warned her not to tell anyone else. “I was expected to keep the secret,” she told the newspaper. “I thought he was going to fire me.”
- The Guardian, "Harvey Weinstein: all of the women who have accused him so far" 12.8.2017 

Nuori näyttelijä joutuu tilanteeseen, jossa hänen työnantajansa ahdistelee häntä ja jonka seurauksena näyttelijä joutuu pelkäämään työnsä jatkon puolesta. Onhan se nyt aivan älytöntä! Tämä tapaus Weinstein pitäis olla jotain aivan uskomattoman käsittämätöntä, äärimmäisen epäammattimaista ja rikosasia. Siitä huolimatta nämä ilmitulleet asiat eivät suuremmin yllätä.

Toimittaja Sara Haines toi keskusteluohjelmassa The View karmaisevan tutun kuuloisen taktiikan tällaisia tilanteita varten. "Playinng dumb. Almost like playing a dead." eli olla tyhmää, joka ei edes tajua ehdottelua ja siirtyy höpsöydessään tekemään jotain muuta. Se on selviytymiskeino!? Sara Hainesin kommentti pysäytti todella. Uskon, että tuo on selviytymiskeino todella monelle, mikä on aivan uskomattoman surullista. Kaikki se mistä minäkin puhun, ahtaat stereotypiat ja kaikki se, sen lisäksi vielä joutuu esittämään tyhmää.

Tähän on tultava muutos.

MYÖS MIEHIÄ KAIVATAAN mukaan. Tämä ei ole vain naisten asia. Tämä EI ole naiset vastaan miehet asia. Kaikki miehet eivät ole harveyweinsteinejä. Tämä on meidän kaikkien asia! Puututaan, puhutaan ja tehdään toisin! 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vähättelevän kielen kulttuuri hidastaa naisia

No, siis tää on vaan niiku mun mielipide. Tiekkö? En siis oo mikään asiantuntija, mut oon mä tästä lukenut ja sillai.

Kuulostaako tutulta?

Vuonna 2015 yhdysvaltalainen talouslehti Forbes listasi 9 tapaa, jolla nainen luovuttaa valtaansa.

1. Vähättelevä puhetapa
2. Tarpeettomat pahoittelut
3. Muut saavat kunnian ideoista
4. Epäröinti
5. Ei ymmärretä vaikutusvallan käyttöä
6. Suhteiden hyödyntäminen
7. Reagointi ennakoinnin sijaan
8. Verkostojen vähyys
9. Halu tulla tykätyksi

Talouslehti kirjoitti samaisena vuonna oman artikkelinsa Fobesin listasta. Itselleni tuota listaa tuijottaessa herää ajatus, että onko kyseessä kenties jokin malli, miten on sosiaalisesti hyväksyttävää olla naista. Ikään kuin opisimme vähättelemään itseämme ja omaa osaamistamme, koska haluamme ylläpitää yleisen ilmapiirin harmonista sointia.

Sveitsissä julkaistiin viime vuonna tutkimus, minkä mukaan naisten aivot reagoivat voimakkaammin prososiaaliseen käyttäytymiseen, kun taas miesten aivot palkitsivat itsekäämmäst…

Naisverkostot vahvistavat monimuotoista naiskuvaa

Kolme Helsingissä toimivaa naisverkostoa, Future Female, Howtomo ja Ladies, Wine and Design,   viettää tänään pikkujoulujaan Hotel Havenissa ja minulla on kunnia saada puhua tilaisuudessa. Suuri kunnia! Pidän todella siitä, että tällaisia naisverkostoja on olemassa. Tarpeeseen on vastattu käärimällä hihat. Sen sijaan, että jokainen rämpisi tahollaan, on yhdistetty voimat ja alettu luomaan uutta.

Suomessa eniten tekemistä tasa-arvon suhteen on kulttuurissa. Siinä miten ymmärrämme ympäristöämme ja olemme osa sitä. Siinä miten ja kenen tarinoita kerromme. Mitä kuvia ja malleja toistamme. Lakien ja säädösten avulla voidaan toki vaikuttaa, mutta minä uskon ruohonjuuritason voimaan, kun lähdemme muovaamaan kulttuuria.


POSITIIVISEN KAUTTA UUTTA KOHTI. Tasa-arvosta puhuminen jää valitettavan usein toistamaan siihen liittyviä epäkohtia. Niiden havainnoiminen ja tiedostaminen on äärimmäisen tärkeää! Iloitsen kuitenkin siitä tavasta, miten näiden naisverkostojen tapahtumissa keskitytään epäkohti…

Saako sanoa ääneen etsivänsä rakastajaa?

Niille jotka tuntevat minut, ei tule taatusti yllätyksenä se, etten etsi parisuhdetta. En kaipaa sellaista. Sen sijaan kaipaisin rakastajaa. Tästä syystä olen mm. Tiderissä ja ilmaisen siellä toiveeni selkeästi:

Free artist / writer. Helsinki, Finland.

Looking for a lover.

Älykästä keskustelijaa ja erinomaista lempijää.

HALUAN SIIS YSTÄVÄLLISESTI PROFIILISSANI KERTOA, että mikäli joku on etsimässä tyyppiä kenen kanssa iltaisin kääriytyä vilttiin telkkarin ääreen ja tulevaisuudessa miettiä lapsia sekä yhteistä asuntolainaa, niin minä en ole se tyyppi.
   Tinder-profiilissa käyttämäni sanat "lover" ja "lempijä" ovat ilmeisesti niin dominoivia, että ne sokeuttavat sanoilta kuten "älykäs" ja "keskustelija", vaikka minulle ne ovat yhtä oleellisia. Tähän ajatukseen olen tullut, koska niin kovin usein matchini aloittavat keskustelun todella tökeröllä ja limaisen vihjailevalla viestillä. Keskustelu alkaa niin väärällä kulmalla, että se tyssää ekaan heittoo…