Siirry pääsisältöön

Irti blondivitsistä

Vuonna 1995 tutkijat Claude Steele ja Joshua Aronson esittelivät ensimmäisen kerran tutkimuksen, missä todistettiin stereotypiauhan olemassa olon. Myöhemmin streotyyppiuhkaa on tutkittu yliopistoissa ympäri maailmaa. Vuonna 2008 Italian Padonvan yliopistossa tutkijat laittoivat koehenkilöt pelaamaan šakkia netissä. Koehenkilöiden tuloksia vertaillessa miehet ja naiset pärjäsivät šakissa yhtä hyvin. Muutoksia alkoi tapahtumaan, kun naispuolisille koehenkilöille kerrottiin, että he pelaavat miestä vastaan. Tämä informaatio riitti aktivoimaan naisissa streotypiauhan. On niin yleinen käsitys, että miehet ovat parempia matemaattis-loogisessa ajattelussa, että naiset ikään kuin luovuttivat ja hyväksyivät sen, näin häviten šakissa.

"JENNI OLETKO SÄ AINA TIENNYT, ETTÄ SÄ OLET NOIN FIKSU?" kysyi ystäväni minulta eilen keskustelumme ohessa. Hätkähdin ja palautin nopeasti mieleeni, mistä aiheista olen juuri puhunut. Miksi hän kysyi sellaista? Mistä olin juuri puhunut?
   Ystäväni ei voinut tietää, kuinka ajankohtainen kysymys olikaan. Olen tänä keväänä miettinyt paljon minäkuvaani ja kuinka se on kehittynyt tämän viimeisen vuoden aikana. Olen oppinnut itsestäni paljon. Se oli perjantaina 1.4.2016, kun lensin aamulennolla Kööpenhaminaan ja aloitin täyspäiväisen unelmani jahtaamisen. Haluan olla kirjoittaja, kirjailija. Tämä merkittävä muutos elämässäni on laittanut minut haastamaan ja kehittämään ajatteluani.
   Vastaus ystäväni kysymykseen: ei, en ole tiennyt olevani fiksu. En todellakaan. Hauska, hölmö ja sosiaalinen kuulostavat tutummilta. Mitään älylliseen toimintaan viittaavaa en ole osannut liittää itseeni, aiemmin.
 
"OLEN AINA SANONUT, ETTÄ SULLA ON VÄÄRÄ IDENTITEETTI" totesi minulle yksi elämäni mussukka kolmisen viikkoa sitten. Kasvoin vaaleatukkaisen tyttönä blondivitsien keskellä ja nuoruuteni toistin oppimaani kuvaa. Heitin vitsiä omasta tyhmyydestäni, räpyttelin silmiäni ja olin hupsu. Omaksuin sen kuvan, mikä uskoin itseeni liitettävän. Minusta kasvoi blondi. Se blondi, jonka vahvuudet löytyvät ihan muista ominaisuuksista kuin älystä.

Me ihmiset lokeroimme omia rakkaita lajikumppaneitamme, koska se tekee arjesta ja sen suorittamisesta tehokkaampaa. Ympäristö tarjoaa meille koko ajan ärsykkeitä ja informaatiota, niin on helpompi luottaa siihen, että kun on kerran oppinut, että alakerran mummo häiriintyy helposti musiikista, niin kaikki mummot häiriintyvät helposti musiikista.
   Minä tein itsestäni miellyttävämmän kohdata, kun vastasin aikalailla niitä nuoren nätin vaaleatukkaisen naisen piirteitä, mihin ihmiset olivat tottuneet. Tosin olin puheliaampi, se oli ehkä hienoinen shokkielementti. Tunnuin tutulta, vaikka vasta oltiin tavattu, koska olin iloisesti juuri sellaista kuin ulkoinen habitukseni alkoi ymmärtämään.

"YOU ARE SO SMART AND HOT" kuulen rakastajani suusta. Kyllä minä tarvittaessa osaan olla kuumaa muijaa, mutta tuo smart... Rakastajani on erittäin älykäs ja se, että saan häneltä kehuja omasta älystäni tuntuu aina jotenkin yllättävältä.
   Ja nyt seuraa se, mitä ei kaiketi tulisi julkisesti ilmaista. Olen pitänyt pitkistä hiuksistani ja nauttinut hupsuudestani, koska olen luullut niiden olevan miesten hurmaamisen kannalta tärkeitä. Pikkasen tyhmempää ja pikkasen nätimpää, niin jo alkaa puhelin täytyä viesteistä.
   Ratkaisussani leikata hiukseni lyhyiksi minua ei mikään muu jännittänyt niin paljon kuin se, kokeeko kukaan mies minua enää seksikkääksi. Ymmärrän, kuinka typerä tuo äskeinen lause on. Nyt minulla on rakastaja, joka kuuntelee ja haluaa minua. Se on aika tosi siistiä.


371 PÄIVÄÄ TAKANA TYÖSKENTELYÄ sen eteen, että jossain kohtaa saisin elantoni teksteilläni. Minun on pakko käyttää kulunutta fraasia "ole kasvanut ihmisenä", koska olen. Tämä on ollut hieno vuosi, välillä toki erittäin kivulias, mutta ehkä paras ikinä. Olen räpistellyt itseni irti blondivitsien pohjalle rakentamastani identiteetistä. Olen hyväksynyt janoni tietoa kohtaan ja aloittanut aivojeni ihanan ruoskinnan. Olen oppinut luottamaan aivokapasiteettini prosessointikykyyn.

Tutkimuksissa on todettu, että mikäli koehenkilöitä muistutetaan heidän henkilökohtaisesta arvomaailmastaan ja asioista, jotka he kokevat tärkeiksi, streotyyppiuhkan vaikutukset vähenevät. Olen toiminut minulle tärkeiden asioiden äärellä ja kehittänyt sitä herkuinta itseäni, vähät välittäen mistään streotyyppiuhasta.

Tässä havainnekuva riemusta, jota matkani kohti unelmaani minussa aiheuttaa. Kuva viime vuoden huhtikuun lopulta Kööpenhaminasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saako sanoa ääneen etsivänsä rakastajaa?

Niille jotka tuntevat minut, ei tule taatusti yllätyksenä se, etten etsi parisuhdetta. En kaipaa sellaista. Sen sijaan kaipaisin rakastajaa. Tästä syystä olen mm. Tiderissä ja ilmaisen siellä toiveeni selkeästi:

Free artist / writer. Helsinki, Finland.

Looking for a lover.

Älykästä keskustelijaa ja erinomaista lempijää.

HALUAN SIIS YSTÄVÄLLISESTI PROFIILISSANI KERTOA, että mikäli joku on etsimässä tyyppiä kenen kanssa iltaisin kääriytyä vilttiin telkkarin ääreen ja tulevaisuudessa miettiä lapsia sekä yhteistä asuntolainaa, niin minä en ole se tyyppi.
   Tinder-profiilissa käyttämäni sanat "lover" ja "lempijä" ovat ilmeisesti niin dominoivia, että ne sokeuttavat sanoilta kuten "älykäs" ja "keskustelija", vaikka minulle ne ovat yhtä oleellisia. Tähän ajatukseen olen tullut, koska niin kovin usein matchini aloittavat keskustelun todella tökeröllä ja limaisen vihjailevalla viestillä. Keskustelu alkaa niin väärällä kulmalla, että se tyssää ekaan heittoo…

Mä oon 32, - ja miks sitä ei sais kysyy?

Oli vuosi 1986. Olof Palme oli kuollut kuukautta ennen ja Tsernobyl toimi vielä kuukauden. Sunnuntai oli juuri vaihtunut, valo alkoi hiljalleen valtaamaan tilaa yöltä. Silloin minä synnyin. Viikko sitten siitä tuli kuluneeksi 32-vuotta.

"Hyvää syntymäpäivää! Paljonks sä täytä, jaa mut ei sitä saakkaan kysyy."
"Onnea! Kysyisin ikää, mutta sitä ei voi."

Miksi? Minä kerron ihan mieluusti. Miksi naisen ikää ei saa kysyä ja miesten sitten saa? Siksikö, että miehillä ikä on vaan numeroita ja naisilla sen sanominen paljastaa hänen heikkoutensa, vanhenemisen?
   Tuolla fraasilla, ettei naisen ikää saa kysyä, ei muuta tarkoitusta kuin pitää yllä ajatusta, että naisille ikääntyminen on huono asia ja miesten elämää se puolestaan ei haittaa. Minä en ole tätä koskaan ymmärtänyt. Olen aina ollut ilolla ja ylpeydellä kertomassa omaa numeroani, jos sitä joku kysyy. Minä olen elänyt ja nähnyt tätä maailmaa nyt 32-vuoden ajan. Minulla on kokemusta tästä elämästä 32-vuoden ajalta.

Kun …

Leimaa peläten kohti uraa - tarinani työttömyydestä

Olen pitkään halunnut kirjoittaa työttömyydestä ja siihen liittyvistä mielikuvista. Minua pyydettiin hiljan kirjoittamaan erään järjestön blogiin teksti hieman aiheeseen liittyen, suostuin. Sen lisäksi keskustelu aktiivimallista on tehnyt tästä aiheesta nyt ajankohtaisen, joten ehkä nyt on aika tuoda minunkin ajatukseni sanalliseen muotoon.

Virallisesti olen ollut heinäkuusta 2016 työttömänä. Olen ollut satunnaisilla keikkatöillä ja Kelan tuilla talouttani kipuillen kasassa pitänyt työtön työnhakija. Ensimmäisen kerran olin aikeissa kirjoittaa työttömyydestä, kun kävin TE-keskuksen työttömille pakollisessa tilaisuudessa. Halusin kirjoittaa siitä kokemuksesta, mutta todellisuudessa koko ajatus siitä, että olen työtön työnhakija tuntui niin häpeälliseltä ja inhottavalta, etten kyennyt siitä silloin kirjoittamaan. Ei ole kivaa olla työtön.

Nyt uskallan aiheesta kirjoittaa, koska näyttää siltä, että omat ponnisteluni uran rakentamisen suhteen alkaa tuottaa tulosta. Minä olen saanut jo teh…