Siirry pääsisältöön

Ei rakenneta lisää tuulimyllyjä

Eilen illalla ystäväni laittoi minulle Whatsapilla kuvan Meeri Koutaniemen Facebook-päivityksestä. Päivityksessä Koutaniemi oli omien sanojensa mukaan naistenpäivän jälkimainingeissa käynyt synonyymit.fi sivustolla katsomassa, mitä synoyymejä sanalle "nainen" löytyy. Päivityksessä oli kuva, jossa naiseen liittyvät synonyymit olivat kahta lukuunottamatta seksistisiä ja alatyylisiä, kun taas mieheen synonyymit tavallisia, kuten ukko, jätkä ja kaveri.
   Käytän itse paljon SuomiSanakirja.fi ja synonyymit.fi -sivustoja, jotka ovat saman toimijan alla. Pöyristyin, enkä ollut uskoa silmiäni Koutaniemen päivityksen kuvaa tuijottaessa. Avasin välittömästi puhelimeni nettiselaimen ja hain sanalle "nainen" synonyymeja. Saamani vastaukset olivat täysin erilaiset kuin Koutaniemen päivityksessä.

Vas. synonyymit.fi tulokset ja oik. suomisanakirja.fi

Huomasin, että kyseiseen päivityksen alle oli ilmestynyt vain tunti päivityksen julkaisun jälkeen kommentti, missä jaettiin sama havainto, jonka itse olin tehnyt. Ei seksistisiä ja alatyylisiä naisen synonyymejä vaan täysin normaaleja. Koutaniemi kertoi lähettäneensä asiasta palautetta ja oli yllättynyt, kuinka nopeasti asiaan oli sivustolla reagoitu.
   Tietämättä sitä, kuinka pitkä aika tämän synonyymit.fi sivustolla olevan virheen havaitsemisen, sivustolle palautteen antamisen ja päivityksen julkaisemisen välillä oli, niin joka tapauksessa virheen korjaus tapahtui nopeasti. Kaikki saman torstai-illan aikana.
   Päivityksen kommentteihin Koutaniemi jakoi sivuston lähettämän vastauksen saatuun palautteeseen.

"Kiitos yhteydenotosta. Synonyymisanakirjassamme oli virhe. Nainen-sanan synonyymit olivat virheellisiä ja asiattomia. Virheelliset ja asiattomat synonyymit on nyt poistettu. Olemme pahoillamme haitasta!"

Arvosta Meeri Koutaniemeä suuresti, hän tekee upeaa työtä ja nostaa tärkeitä aiheita puheenaiheiksi. Tässä asiassa minua jäi harmittamaan se, että tuo virhe, mikä sivustolla oli nousi jo jutuksi. Tätä kirjoittaessani ks. päivitystä on jaettu 45 kertaa, minä sain sen kuvakaappauksena Whatsapp-viestillä ja se elää jo omaa elämäänsä. Sosiaalinen media on täynnä nopeasti hotkittavaa informaatiota, joka otetaan kyselemättä vastaan. Koutaniemen päivityksestä on tullut todistus kulttuurimme naista alentavasta kohtelusta.
   Kyllä, tämä on jälkiviisastelua, mutta kunpa Koutaniemi olisi odottanut hetken, että olisi saanut tuon Synonyymisanakirjan vastauksen ennen päivityksen tekoa Facebookiin. Tällöin hän olisi voinut jakaa jakamansa kuvan sijaa "ennen + jälkeen" -kuva, ja kirjoittaa päivitykseen esimerkiksi "Virhe havaittu ja korjattu -kohti parempaa huomista". Tällöin päivitys olisi ollut todistus muutoksen mahdollisuudesta ja sitä olisi ollut upea jakaa.

Tämä tapaus toi mieleeni Rane Tiukkasen käsikirjoittaman Bob Helsingin lyhytelokuvan Älä ruoki lamaa vuodelta 2009. Kahdeksan vuotta sitten näkemäni lyhytelokuva pompsahtelee edelleen aina välillä ajatuksiini.


Meillä ihmisillä on hassu tapa alkaa todistamaan ja näin myös hyysäämään havaittua ongelmaa. Sen sijaan, että kailottamisemme ajaisi ongelman tiehensä, se vain vahvistaa tämän läsnäoloaan. Nyt kuulen jo kuinka joku keksii tässä kohtaa haukkoa happea palkeiden täydeltä ja miettivän, että eivät ne ongelmat silmiä ummistamallakaan katoa. Ei niin!
   Pointtini on, niin kuin yritin tuossa otsikon Don Quijote -viitauksessa sanoa, pyritään välttämään ongelmien kasvattaminen, sillä nykyiselläänkin niissä on työtä tehtävänä. Oli kyse sitten, mistä ongelmasta tahansa.

Aamukahvia juodessani, katsoin Ylen Aamu-tv:tä, jossa Roosa Meriläinen kertoi nyt viikonloppuna Tampereella järjestettävästä WOW Finland 2017 tapahtumasta. WOW -woman of the world festival. Meriläinen esitteli tulevaa tapahtumaa innostavasti ja upealla energialla.
   Koutaniemen päivitys ja Meriläisen haastattelu koskivat molemmat naisen asemaa ja sitä, että muutosta tarvitaan. Erona oli se, että "nainen" sanan virheelliset synonyymit tuntui nujertavalta, kun tieto WOW tapahtuman olemassa olosta innostavalta. Me tarvitsemme muutosta tasa-arvo asioihin. Toisin kuin 29.5.2015 Juha Sipilä hallitusohjelmassa sanotaan "Naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia", niin eivät ole. Pelkkä sormella osoittelu ei tuo muutosta, mutta onneksi ihan jokainen voi omilla toimillaa edistää tasa-arvoa.

Sekä Koutaniemi että Meriläinen ovat mukana WOW Finland 2017 -tapahtumassa. Haluan toivottaa heille molemmille sekä kaikille muillekin tapahtumaan osallistuville innostavaa ja inspiroivaa festivaaliviikonloppua! Tällaista lisää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saako sanoa ääneen etsivänsä rakastajaa?

Niille jotka tuntevat minut, ei tule taatusti yllätyksenä se, etten etsi parisuhdetta. En kaipaa sellaista. Sen sijaan kaipaisin rakastajaa. Tästä syystä olen mm. Tiderissä ja ilmaisen siellä toiveeni selkeästi:

Free artist / writer. Helsinki, Finland.

Looking for a lover.

Älykästä keskustelijaa ja erinomaista lempijää.

HALUAN SIIS YSTÄVÄLLISESTI PROFIILISSANI KERTOA, että mikäli joku on etsimässä tyyppiä kenen kanssa iltaisin kääriytyä vilttiin telkkarin ääreen ja tulevaisuudessa miettiä lapsia sekä yhteistä asuntolainaa, niin minä en ole se tyyppi.
   Tinder-profiilissa käyttämäni sanat "lover" ja "lempijä" ovat ilmeisesti niin dominoivia, että ne sokeuttavat sanoilta kuten "älykäs" ja "keskustelija", vaikka minulle ne ovat yhtä oleellisia. Tähän ajatukseen olen tullut, koska niin kovin usein matchini aloittavat keskustelun todella tökeröllä ja limaisen vihjailevalla viestillä. Keskustelu alkaa niin väärällä kulmalla, että se tyssää ekaan heittoo…

Iloinen kullin lutkuttaja

Tänään miehet hihittelevät sitä, kuinka kuukausi sitten vietetyn ystävänpäivän jälkeen nyt on aika juhlia pihvin ja bloukkarin päivää. Ajatuksena on se, että kun ystävänpäivänä miesten odotetaan tuovan naisille kukkia, lahjoja, suklaata ja vievän illalliselle, niin nyt on naisten aika helliä miestä. Tuo äskeinen on se, miten steakandbjday.com -sivu asian kiteyttää. Sivustolla kerrotiin myös, että päivää alettiin viettämään vuonna 2002 ja idea oli tullut bostonilaisen radiokanavan FNX Radion paikalliselta Juha Perälältä.

Hirveästi enempää faktaa en tästä Steak & BJ -päivästä löytänyt, sillä esimerkiksi Wikipediassa aiheesta oli ainoastaan lyhyt artikkeli norjaksi. Englannin kielisille sivuille aihe oli turhan tuhma. "This is not the appropriate forum. We can't do anything here about adding this event." Ajatella, mitä kaikkea ihmiskunnan hirvityksiä Wikipediasta löytyykään, mutta suihinotto on liikaa.Suomessahan tämä päivä ei oikeastaan toimi, sillä Posti kerkesi kaup…

Röyhkeyskoulusta

Noin kaksi viikkoa sitten oli ensimmäinen Röyhkeyskoulu. (Kiitos ToinenPHD, Paula ja Marja hurmaavasta tilasta!) Tapahtuma sai osakseen välittömästi runsaasti huomiota ja kiinnostusta. Mielenkiintoista oli havaita, että niin monelle avautui välittömästi jo pelkästä nimestä tapahtuman agenda. Asia siis resonoin.

Idea Röyhkeyskoulusta syntyi erään palaverin yhteydessä, kun juttelimme kanssasisarien kanssa työelämästä. Keskustelussa toistui lauseet kuten "en mä sit kehdannut..." ja "olis siinä kai sit pitänyt..."
   Hitto! Muistan hätkähtäneeni jossittelun määrää, johon siis itsekin osallistuin. Ymmärsin, että tarvitsemme lisää röyhkeyttä. Kuinka paljon osaamista jää käyttämättä, kun ei uskalleta tai tajuta tuoda sitä esille. Jäädään kiltisti, käsi nätisti pystyssä odottamaan omaa vuoroa, niin kuin koulussa tehtiin. Röyhkeyskoulun idea ei ole lietsoa kusipäiseen käyttäytymiseen vaan olla lääke kiltin tyttö syndroomaan.

Enemmän kuin itse ongelmat, minua kiinnostaa löyt…