Siirry pääsisältöön

Kulttuurimme opettaa pojat puhekyvyttömiksi kumppaneiksi -naisen rooli on pettyä

Kyllä, otsikko on hitusen provosoiva, tosin innoittajana toimi sunnuntain Hesarin mielipidekirjoitus. Toivuin itse juuri vuoteen pohjalta, oltuani kuumeen nujertamana viisi päivää. Lämmön pehmentämät aivot eivät ota vastaan samalla tavalla kuin terveet, joten olen parin viimeisen päivän aikana yrittänyt kiriä kiinni sairastelun aikana käytyjä keskusteluja. Tähän prinsessa/autot läppään haluan sotkea omat heittoni mukaan. Maaperä tarjoaa niin herkulliset mahdollisuudet, että en voi vastustaa kiusausta.

Googlen kuvahaun tuloksia hakusanalla "miestenlehdet".

Mikäli lähden tutkimaan naisten ja miesten eroja lääketieteen tohtorin Hesarin mielipidekirjoituksessa käytetyllä tavalla, missä streotyyppisesti tytöt lukee prinsessasatuja ja naistenlehtien rakastumishömppää, niin silloin pojat ahmivat Aku Ankkoja, Tekniikan Maailmaa ja Mikrobittiä. Siinä missä Aku Ankka on puhekupliin mahtuvia lyhyitä lauseita ja Akun kykenemättömyyttä käsitellä mitään tunnetta, on teknistenlehtien parasta antia faktaruutuihin napakasti koottu data kunkin tuotteen suoritustehoista ja akun kestävyydestä. 2/5 teknistä tähteä. Ei ole ihme, että tällaisen kulttuurin parissa kasvaneista pojista tulee aikuisena puhekyvyttömiä önähtelijöitä. Kun sitten parisuhteessa nainen haluaa keskustella tunteista ja näkemyksistä, käyttäen pitkiä lauserakenteita ja seikkaperäistä analyysiä, mies kykenee tarjoilemaan vastaukseksi myhähdyksen, "KÄÄK" -kommentin tai selvityksen UHD-skannauksen vaikutuksesta 4K kuvanlaatuun.

Jos kysyt alkuviikosta naiselta, mikä oli parasta viikonlopussa, hän mahdollisesti kertoo ihanasta kohtaamisesta ystävän kanssa ja ehkä jopa jonkun tarkan hetken, mikä oli saanut hänet oivaltamaan itsestään tai ystävyyssuhteestaan jotain uutta. Mieheltä kysyttäessä vastaus voisi olla puhekuplakokoinen: "Patrik Laine 1+2 Coloradoa vastaan". Eihän ongelma ole epärealistisen romanttiset odotukset, niin kuin Hesarin mielipidekirjoituksessa asia ilmaistiin, vaan ennenminkin naisten harahainen kuva siitä, että kumppanin kanssa voisi myös keskustella.

Ja sitten takasin todellisuuteen. Aivan samalla tavalla kuin itse en ole rakentanut mieskäsitystäni ja -unelmaa prinsessasatujen pohjalta, en myöskään usko yllä esittämääni tönkköön käsitykseen miehistä. Hieman itseeni pettyneenä joudun kuitenkin toteamaan, että jotain tunnistettavaa näissä karrikoiduissa mielikuvissa on. Onneksi ne ovat vain ahtaita mielikuvia, joiden raameista jokainen meistä tirskuaa yli. Yleistämällä ja kärjistämällä me vain joudumme kauemmas toisistamme ja rakennamme tarpeettomia esteitä toistemme kohtaamiselle. Plus KÄÄK, et Patrik Laine on kova!


Googlen kuvahaun tuloksia hakusanalla "naistenlehdet".

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saako sanoa ääneen etsivänsä rakastajaa?

Niille jotka tuntevat minut, ei tule taatusti yllätyksenä se, etten etsi parisuhdetta. En kaipaa sellaista. Sen sijaan kaipaisin rakastajaa. Tästä syystä olen mm. Tiderissä ja ilmaisen siellä toiveeni selkeästi:

Free artist / writer. Helsinki, Finland.

Looking for a lover.

Älykästä keskustelijaa ja erinomaista lempijää.

HALUAN SIIS YSTÄVÄLLISESTI PROFIILISSANI KERTOA, että mikäli joku on etsimässä tyyppiä kenen kanssa iltaisin kääriytyä vilttiin telkkarin ääreen ja tulevaisuudessa miettiä lapsia sekä yhteistä asuntolainaa, niin minä en ole se tyyppi.
   Tinder-profiilissa käyttämäni sanat "lover" ja "lempijä" ovat ilmeisesti niin dominoivia, että ne sokeuttavat sanoilta kuten "älykäs" ja "keskustelija", vaikka minulle ne ovat yhtä oleellisia. Tähän ajatukseen olen tullut, koska niin kovin usein matchini aloittavat keskustelun todella tökeröllä ja limaisen vihjailevalla viestillä. Keskustelu alkaa niin väärällä kulmalla, että se tyssää ekaan heittoo…

Iloinen kullin lutkuttaja

Tänään miehet hihittelevät sitä, kuinka kuukausi sitten vietetyn ystävänpäivän jälkeen nyt on aika juhlia pihvin ja bloukkarin päivää. Ajatuksena on se, että kun ystävänpäivänä miesten odotetaan tuovan naisille kukkia, lahjoja, suklaata ja vievän illalliselle, niin nyt on naisten aika helliä miestä. Tuo äskeinen on se, miten steakandbjday.com -sivu asian kiteyttää. Sivustolla kerrotiin myös, että päivää alettiin viettämään vuonna 2002 ja idea oli tullut bostonilaisen radiokanavan FNX Radion paikalliselta Juha Perälältä.

Hirveästi enempää faktaa en tästä Steak & BJ -päivästä löytänyt, sillä esimerkiksi Wikipediassa aiheesta oli ainoastaan lyhyt artikkeli norjaksi. Englannin kielisille sivuille aihe oli turhan tuhma. "This is not the appropriate forum. We can't do anything here about adding this event." Ajatella, mitä kaikkea ihmiskunnan hirvityksiä Wikipediasta löytyykään, mutta suihinotto on liikaa.Suomessahan tämä päivä ei oikeastaan toimi, sillä Posti kerkesi kaup…

Röyhkeyskoulusta

Noin kaksi viikkoa sitten oli ensimmäinen Röyhkeyskoulu. (Kiitos ToinenPHD, Paula ja Marja hurmaavasta tilasta!) Tapahtuma sai osakseen välittömästi runsaasti huomiota ja kiinnostusta. Mielenkiintoista oli havaita, että niin monelle avautui välittömästi jo pelkästä nimestä tapahtuman agenda. Asia siis resonoin.

Idea Röyhkeyskoulusta syntyi erään palaverin yhteydessä, kun juttelimme kanssasisarien kanssa työelämästä. Keskustelussa toistui lauseet kuten "en mä sit kehdannut..." ja "olis siinä kai sit pitänyt..."
   Hitto! Muistan hätkähtäneeni jossittelun määrää, johon siis itsekin osallistuin. Ymmärsin, että tarvitsemme lisää röyhkeyttä. Kuinka paljon osaamista jää käyttämättä, kun ei uskalleta tai tajuta tuoda sitä esille. Jäädään kiltisti, käsi nätisti pystyssä odottamaan omaa vuoroa, niin kuin koulussa tehtiin. Röyhkeyskoulun idea ei ole lietsoa kusipäiseen käyttäytymiseen vaan olla lääke kiltin tyttö syndroomaan.

Enemmän kuin itse ongelmat, minua kiinnostaa löyt…